The Rains of Castamere

Hvis du ikke har set afsnit 3.09 og ikke ønsker at vide, hvad der sker, skal du ikke læse dette indlæg. Dette indlæg kommer nemlig til at handle om afsnittet ‘The Rains of Castamere’, og mere præcis Edmure Tullys bryllup, som også er kendt som ‘The Red Wedding’. ‘The Red Wedding’ er en stor game-changer i Game of Thrones, og derfor indeholder dette indlæg store spoilers.

Hvis du ikke har set afsnittet, kan du se et preview på det her:

 

Hvorfor skulle det ske?

Mange fans spørger sikkert sig selv: Hvorfor? Hvorfor skulle Catelyn, Robb, Talisa og samtlige Starkmænd dø? Hvorfor var det kun Brynden “Blackfish” Tully, der var så heldig at han skulle ud at lade vandet, da musikanterne begyndte at spille Lannistersangen ‘The Rains of Castamere’? Ja mange havde sikkert ikke forventet, at karakterernes skæbner skulle ende så brat. Karaktererne havde drømme, som man som læser og seer sagtens kunne se blive til en realitet – men i Game of Thrones er det ligesom i den virkelige verden. Man ved aldrig, hvor og hvornår man lukker og slukker, ligegyldigt om man har planlagt resten af sit liv eller ej.

Spørger man George RR Martin, hvorfor han valgte at skrive ‘The Red Wedding’, er svaret simpelt:

“I killed Ned because everybody thinks he’s the hero and that, sure, he’s going to get into trouble, but then he’ll somehow get out of it. The next predictable thing is to think his eldest son is going to rise up and avenge his father. And everybody is going to expect that. So immediately killing Robb became the next thing I had to do.”

Altså har The Red Wedding en mening: Robb Stark blev nødt til at dø for at historien ikke skulle være forudsigelig. Spørger man George RR Martin, hvorfor denne uforudsigelighed er så vigtig, at han vil dræbe flere af hovedpersonerne, som mange fans har holdt med lige fra starten af, er svaret også simpelt:

“I’ve said in many interviews that I like my fiction to be unpredictable. I like there to be considerable suspense.”

George RR Martin gør det altså for underholdningens skyld. Jo mere realistisk og uforudsigeligt desto mere spændende er det også. George RR Martin tilføjer, at han ikke har fortrudt, han har truffet valget om at dræbe Robb og dermed lade Huset Stark kollapse ind til næsten ingenting. Han udtaler, at det er en af de stærkeste scener i hele serien, og til de fans, som ikke vil se tv-serien mere pga. The Red Wedding, er George RR Martin ligeglad og tror, at tv-serien og bøgerne vinder flere fans på The Red Wedding end den taber.

Skærmbillede 2013-06-04 kl. 12.19.33

Catelyn Stark troede, hun havde mistet alle sine børn pånær Sansa, da hun så sin ældste søn blive myrdet af Roose Bolton. Derfor det opgivende ansigtsudtryk. Krigen var tabt.
Foto: HBO

Tegnene var der

Efter at have set sæson 3 er man kendt med citatet: “I have won every battle but I am losing this war.” Citatet blev sagt af Robb Stark, som havde svært ved at holde styr på tropperne – dels pga. ægteskabet med Talisa, der fornærmede familien Frey og dels pga. henrettelsen af Lord Karstark, der fornærmede familien Karstark.

Robb har vist stor militær kunnen. Han har vundet alle slag, der er blevet kæmpet, men i afsnittet ‘The Rains of Castamere’ bliver det bevist, at krig ikke kun handler om, hvem der er bedst til at svinge med sværdet. Det handler også om at være snu, lave hemmelige alliancer og komplotter for at få sine fjender til at vende sig mod hinanden. Tywin Lannister, der er grunden til sangen ‘The Rains of Castamere’ overhovedet eksisterer, har i sæson 3 styret Westeros med jernhånd… men han har brugt meget tid på sit kontor. Man har ofte set ham sidde med en pen i hånden og skrive breve. I afsnit 3.09 fandt vi ud af, at det var Huset Frey og Huset Bolton, han har haft kontakt med. Som Lord Bolton sagde, da han myrdede Robb Stark: “The Lannisters send their regards.” Tywin Lannister fik Huset Frey og Huset Bolton til at vende sig mod deres konge, Robb Stark, hvilket resulterede i det blodigste bryllup, Westeros nogensinde har været vært for. Tywin Lannister kunne ikke vinde over Robb Stark på slagmarken, men Tywin Lannister var mere snu. Der er ikke meget ære over det – men hvad betyder ære, når det handler om liv eller død? Og hvorfor skal løven bekymre sig om fårernes holdninger? Huset Lannister er stolt og føler sig selv ophævet over alle andre i Westeros. De vil gøre alt for at bevare den magt. Om det bliver lettere nu, når de har vundet over Robb Stark, vil tiden vise. 

Tywin Lannister brugte meget tid på at sende breve i starten af sæson 3.

Tywin Lannister brugte meget tid på at sende breve i starten af sæson 3.
Foto: HBO

Tywin Lannisters mange breve har dog ikke været det eneste tegn på, at Robb Stark traf de forkerte beslutninger og ikke gjorde nok for at skabe alliancer. Lord Karstark sagde til Robb Stark inden han blev henrettet, at Robb tabte krigen den dag, han giftede sig med Talisa og brød sin ed over for Huset Frey. Lord Karstark fik ret. Catelyn Stark har også været meget imod Robb Starks beslutninger, og afsnittet viser, at Robb Stark skulle have lyttet til sin mors advarsler.

I afsnit 3.08 ‘The Second Sons’, var der også en scene fra Dragonstone, der kunne forudsige, at der ville ske noget slemt med Robb Stark. “There is power in a King’s blood,” sagde Melisandre, da hun lagde igler på Gendrys krop, hvorefter Stannis Baratheon smed dem ned i ilden imens han sagde navnene på hans fjender – heriblandt Robb Stark. Om det er et tilfælde, at Robb Stark døde efter denne scene, vil tiden vise, for Stannis nævnede også Joffrey Baratheon og Balon Greyjoy, så hvis de også dør senere, må der vel være noget om snakken. Vi har før set, at Melisandres gud R’hllor har kræfter stærke nok til at dræbe en konge (Renly Baratheon). Er der også kræfter i kongeblod? Var Gendrys blod og R’hllor virkelig skyld i, at Robb Stark døde? Disse spørgsmål vil blive besvaret i de kommende sæsoner.

Skærmbillede 2013-05-20 kl. 21.05.45

Foto: HBO

Stærke reaktioner

Fansene af bøgerne har kendt til The Red Wedding i helt op til 13 år, og viden om The Red Wedding har kun været ét klik væk på internettet. Der er dog fans af tv-serien, der ikke har læst bøgerne og har modstået fristelsen om at læse spoilers. The Red Wedding kom som et chok for rigtig mange. Nu kan fansene af bøgerne godt ånde lettede op og plapre løs uden at bekymre sig om at ødelægge oplevelsen for dem, der ikke har læst bøgerne. Lad gruppeterapien begynde!

På Twitter kan man se eksempler på nogle af de stærke reaktioner, der har været på The Red Wedding. Se et udpluk her:

Skærmbillede 2013-06-04 kl. 13.25.01

Skærmbillede 2013-06-04 kl. 13.28.16

Lyst til at se eller læse flere reaktioner?

Du kan læse flere reaktioner på Twitter her:

http://io9.com/the-100-best-tweets-about-last-nights-game-of-thrones-511003444

Hvis du gerne vil se videooptagelser af reaktioner, kan du finde en samling her:

http://winteriscoming.net/2013/06/red-wedding-reactions-caught-on-tape/

Der findes desuden rigtig mange interview derude, som du nemt kan finde ved at Google ‘The Red Wedding’ og så den skuespillers navn, som du gerne vil læse et interview med.

De lykkelige ting

Arya var utrolig tæt på at blive genforenet med sin familie. At det lige akkurat ikke lykkedes var både heldigt og sørgeligt. Selvom afsnittet er fyldt med sorg og frygt, var der dog også glæde. Daenerys fik Yunkai, hvilket leder videre til næste uges afsnit af Game of Thrones, som hedder ‘Mhysa’. ‘Mhysa’ betyder ‘mor’ og er en hentydning til Daenerys. Forvent en masse lykkelige ting i næste afsnit af Game of Thrones. Der er gode nyheder for flere karakterer i tv-serien. The Rains of Castamere’ står for sorg og det værst mulige, der kan ske, når man spiller the game of thrones… men ‘Mhysa’ kommer ikke til at være lige så sørgeligt. Se et preview på det her:

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dette indlæg blev udgivet i GOT nyheder, GOT sæson 3, GOT serie. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *